دفترمرکزی  ۳۵۴۹۳۰۱۴- ۰۳۱   

logo-naderi

    آجرپزی

    آجرپزیآجرپزیدر روند تهیه آجر‌، پس از خشک شدن خشت‌ها، آنها را در کوره‌ای می‌چینند. بطوری که که از همدیگر فاصله داشته و هوا‌، ‌شعله و گا ز از لابلای آجرها بگذرند‌.
    آجرپزی
    مراحل پخت آجرتهیه خاک رسخاک رسی که برای آجر انتخاب می‌کنند لازم نیست که رس خالص بوده فقط کافی است که ناخالصی نظیر چوب، زغال، ریشه گیاهی نداشته باشد. زیرا این مواد هنگام پختن آجر در داخل کوره سوخته و جای آن خالی می‌ماند و مقاومت آجر را کم می‌کند.
    عمل آوردن خاکمنظور از عمل آوردن خاک آنست که خاکی یکدست و عاری از کلوخه و مواد خارجی مخصوصاً مواد آلی داشته باشیم. برای اینکار خاک را هوا می‌دهند، آن را آسیاب می‌کنند و اگر بخواهند آجر مرغوب تهیه کنند آن را می‌شویند. پس از خشک شدن از الک‌های مخصوص می‌گذرانند و دانه‌های درشت آن را جدا می‌نمایند. بعد از تهیه مصالح اگر بخواهند از آن بلافاصله استفاده نمایند آن را به سالن‌های ساخت گل می‌برند و در غیر این صورت آن را در سیلوهای مخصوص انبار می‌نمایند.
    ساختن گلدر حدود ۲۰ گرم از وزن خاک به آن آب اضافه می‌نمایند. آب مورد نیاز باید فاقد مواد خارجی بوده و همچنین نباید آبی باشد که در مراحل مختلف تهیه آجر با خاک رس ترکیب شیمیایی بدهد. بعد از اضافه کردن آب به خاک آن را خوب مخلوط می‌کنند تا تمام ذرات آن در مجاورت آب قرار گیرد و تر بشود. سپس آن را مدتی به حال خود رها می‌کنند تا رفته رفته اب به تمام ذرات خاک نفوذ کرده و آن را تر نماید و گل به شکل خمیر یکنواختی در آید. آنگاه آن را با لگد زدن ورز می‌دهند و به یکنواخت شدن گل و بازشدن کلوخه‌هایی که هنوز در مجاورت آب قرار نگرفته‌اند کمک می‌کنند. مقدار آب موجود در گل باید به حداقل ممکن برسد و فقط شکل دادن گل را ممکن سازد. زیرا هرقدر آب گل زیادتر باشد خشک شدن خشت مشکل تر و پر هزینه تر می‌شود و بعد از آن که آب درون آن متصاعد گردید فضای خالی آن در خشت باقی می‌ماند و موجب پوکی آجر می‌گردد.
    قالب گیری یا خشت زنیدر کارخانه‌های قدیمی خشت زنی با دست انجام می‌گردید. به این صورت قالب چوبی به شکل آجری که می‌خواستند تهیه نمایند می‌ساختند. سپس آن را با دست از گلی که قبلاً تهیه شده و آماده بود پر می‌کردند. با فشار انگشتان کلیه فضای خالی که ممکن بود وجود داشته باشد پر می‌نمودند. سپس سطح خارجی را با دست صاف و صیقلی می‌کردند. بعد قالب را که ته نداشت و فقط یک چهار چوب بود را بلند می‌کردند در نتیجه خشت‌های قالب گیری شده در محل خود باقی می‌ماندند.
    خشک کردن خشتپس از چند ساعت که از زدن خشت می‌گذشت و تقریباً خشت می‌توانست قالب هندسی خود را حفظ کند آن را از محل خود بلند کرده و از سمت سطح باریک‌تر پهلوی یکدیگر می‌چیدند؛ و بدین ترتیب سطوح بیشتری از خشت را در معرض جریان باد قرار می‌دادند و به خشک شدن سریع تر خشت کمک می‌کردند. البته در این روش به علت غیر فنی بودن اولاً در سطح خشت ناهمواری‌های شدیدی ایجاد می‌شد و در ثانی به علت آن که سطح روی آن در اثر کوران هوا زودتر خشک می‌شد ولی مغز آن هنوز رطوبت داشت و برای آن که رطوبت مغز به خارج هدایت شود ناچار در سطح آن ترک‌هایی ایجاد می‌شد.
    انواع کوره‌های آجر پزیکوره ‌چاهىاين کوره‌‌ از قديمى‌ترين انواع کوره‌‌ آجرپزى در ايران محسوب مى‌شوندو مى‌توان آن را در کارگاه‌‌ ساختمانى، که حمل آجر به آن جا به دليل مسافت زياد اقتصادى نباشد، احداث نمود. در حال حاضر کمتر از اين کوره‌‌ استفاده مى‌‌شود‌. این کوره‌‌ در زمین حفر شده و خشت‌ها به صورت هِره و با رعایت فضای خالی روی هم چیده می‌شوند و پس ازاینکه اندود کاهگل را بر سر کوره می‌کشیدند. از ناحیهٔ زیر کوره، سوخت به کوره داده می‌شد. این کور‌ه امروزه منسوخ شده‌اند.
    کوره‌های سنتی ایراندر این کوره‌ها خشت‌ها بر روی آتش خانه، بصورت مخروط ناقص چیده می‌شود و سطح خارجی آن را با گل اندود می‌کنند. در این روش آتش و آجر ثابت هستند و حرارت در قسمتهای مختلف کوره متغیراست؛ بنابراین کیفیت آجرها متفاوت می‌شود. آجر کف کوره را جوش و آجر راس مخروط را نیم پخته (خام پخته) می‌نامند. نوع سوخت و زمان حرارت دادن در میزان مقاومت آجر اثر دارد. آجرهای زیرین برای اسکلت سازی مصرف می‌شود به رنگ سبز هستند. بعد از آجر سبز آجر بهی قرار دارد، که برای دیوار غیر باربر استفاده می‌شود. در انتها آجر نیم پخته است، که برای پخت مجدد به کوره برگردانده می‌شود.
    کوره با آتش ثابت و آجر ثابت یا کوره تنوره‌اییاین کوره شامل تنوره کوتاه و گشادی است که خشت‌ها را در آن می‌چینند و تون آن را می‌تابند (آتش می‌کنند)‌. شعله، هوای داخل و دود از لابلای خشت‌های چیده شده در کوره بالا می‌روند و موجب پختن خشت‌ها می‌شوند‌.
    کار کوره تنوره‌ایی مداوم نیست و انرژی زیادی در آن به هدر می‌رود‌، زیرا پس از آنکه خشت‌ها پخته شده و تبدیل به آجرشدند، سر کوره را باز ‌و صبر می‌کنند تا آجرهای درون کوره سرد شوند‌.
    با توجه به اینکه حرارت درون کوره تنوره‌ای از بالا به پایین زیاد می‌شود‌، جنس آجرهایی که در ترازهای مختلف کوره پخته می‌شوند با هم متفاوت است‌. از پایین کوره به بالا به ترتیب جوش، آجرجوش، آجر سبز، آجر بهی، آجر سفید، آجر ابلق، آجر قرمز و آجر نیم پخته بدست می‌آید‌. اگر قسمت بالای کوره به شکل قارچ ساخته شده و سر کوره پوشیده شود، به گونه‌ای که گاز کوره از بالای آن بیرون نرفته و از سوراخ‌های نزدیک کف کوره توسط دودکش یا هواکش مکیده شود‌، گاز داغ، گرمایش را به خشت‌های چیده شده در کوره پس می‌دهد و با این کار، گرمای گاز کوره هدر نمی‌رود و جنس آجرها هم یکجور می‌شود.
    کوره با آتش رونده و آجر ثابت (کوره هوفمان)کار این کوره پیوسته است و گرمای آن خیلی کم هدر می‌رود‌. این کوره توسط یک بنای اهل برلن به نام Friedrich Hoffmann ساخته شد و از این جهت به این نام خوانده می‌شود‌. چون این کوره به شکل حلقه ساخته می‌شد‌، آنرا کوره حلقه‌ایی هوفمان نامیدند.
    این کوره‌ها در ابتدا به شکل دایره ساخته می‌شدند‌. در حال حاضر‌، آنها را به شکل حلقه دراز یا اره‌ایی نیز می‌سازند‌. در این کوره تا حد زیادی از هدر رفتن گرما جلوگیری می‌شود‌.
    کوره تونلیکار این کوره مانند تونل خشت خشک کنی است‌. از ابتدای تونل‌، واگن با بار خشت به تونل وارد می‌شود و از انتهای تونل آجر سرد شده بیرون می‌آید‌. کانون آتش در دیواره درونی تونل قرار دارد‌. واگن بار خشت به درون تونل رانده شده و به تدریج به سوی کانون آتش پیش می‌رود‌. خشت‌ها کم کم گرم و نیم پز شده و هنگام عبور از برابر کانون آتش می‌پزند‌.
    همزمان با نزدیک شدن واگن آجر پخته به انتهای تونل، هوای سرد به آن دمیده می‌شود تا گرمای آجر را گرفته و آنرا سرد کند‌. هوای سرد با گذشتن از روی آجرها داغ می‌شود و هواکش پهلوی کانون آتش‌، آنرا مکیده و به کانون آتش می‌دمد‌.
    کار کوره تونلی پیوسته است و گرمای آن خیلی کم هدر می‌رود‌. اما هزینه ساخت تونل‌، ریل گذاری و ارزش واگن‌ها بالاست‌. در محل‌هایی که برق ارزان باشد، می‌توان گرمای این کوره را توسط انرژی الکتریکی تامین نمود‌.
    برای جلوگیری از طولانی شدن کوره تونلی، آنرا در دو تکه پهلوی هم می‌سازند‌. در تکه اول خشت‌ها را می‌سازند و توسط واگن به گرمخانه می‌برند تا خشک، گرم و داغ شوند‌. سپس واگن‌های حاوی خشت داغ را به درون بخش دوم می‌رانند تا خشت‌های داغ شده از برابر کانون آتش گذشته و بپزند‌.
    ويژگى‌هاى آجر خوب‌‌بايد در برخورد با آجر ديگر صداى زنگ بدهد. صداى زنگ نشانه‌ى سلامت، توپرى، مقاومت و ميزان جذب آب مناسب آن است. آجرى که صداى خفه بدهد يا خوب پخته نشده است‌ يا ترک دارد.‌بايد در آتش‌سوزى مقاومت کند و خميرى و ذوب نشود.‌مواد شيميايى نبايد در آجر اثر نامطلوب به جاى گذارد.‌هر چه قدر ضريب انتقال حرارتش کمتر باشد مرغوبتر است.‌رنگ آجر بايد يکنواخت باشد (اين ويژگى به جنس شيميايى و يکنواختى در پخت مربوط مى‌شود).‌بافت آجر بايد همگن باشد.‌سطح آجر بايد بدون حفره و فاقد آلوئک باشد.سختى آجر بايدبه اندازه‌اى باشدکه با ناخن خراشيده نشود.آجر نبايد پوک باشد. آجر پوک آب را جذب مى‌کند و به هنگام سرما يخ زده و خرد مى‌شود.ميزان جذب کم سبب نچسبيدن ملات به آجر و زيادى جذب آب باعث ناپايدارى در برابر يخزدگى مى‌شود. ‌

    چاپ ایمیل

    ‌ممنوعیت استفاده از سقف‌های تیرچه و بلوک‌

     

    سقف‌های تیرچه و بلوک به دو دسته‌ی كلی سقف‌های با تیرچه‌های بتنی و سقف‌های با تیرچه‌های فولادی با جان باز تقسیم بندی می‌شوند. حال آنكه هر یك از این نوع سقف‌ها به لحاظ جزئیات اجرایی و نیز نوع بلوك مصرفی تنوع دارند. (مانند سقف‌های با بلوك بتنی، بلوك سفالی، بلوك پلی‌استایرن و…..).سقف‌های تیرچه و بلوک به دو دسته‌ی كلی سقف‌های با تیرچه‌های بتنی و سقف‌های با تیرچه‌های فولادی با جان باز تقسیم بندی می‌شوند. حال آنكه هر یك از این نوع سقف‌ها به لحاظ جزئیات اجرایی و نیز نوع بلوك مصرفی تنوع دارند. (مانند سقف‌های با بلوك بتنی، بلوك سفالی، بلوك پلی‌استایرن و…..).
    ممنوعیت استفاده از سقف‌های تیرچه و بلوک‌
    ‌مزایای استفاده از سقف‌های تیرچه و بلوکاستفاده از سقف‌های تیرچه و بلوک در ساختما‌ن‌های متعارف، بسیار مرسوم است. از مهمترین مزایای سقف‌های تیرچه و بلوک در مقایسه با سایر سقف‌ها نظیر سقف طاق ضربی و دال بتنی مسلح یكپارچه، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.
    ‌به علت استفاده از بلو‌ك‌های توخالی و حذف بتن منطقه كششی، در مصرف بتن صرفه جویی قابل توجهی می‌شود.‌به دلیل كاهش فضای بتنی با استفاده از بلوك‌ها در منطقه‌ی كششی، از مصرف آرماتورهای فولادی كاسته می‌شود كه این امر به لحاظ اقتصادی بسیار مناسب است.‌به علت تولید صنعتی تیرچه و بلوك در كارخانه، كیفیت مناسب‌تری حاصل شده و نیروی انسانی كمتری مورد نیاز است.‌با توجه به وزن كم تیرچه‌ها، حمل و نصب آنها توسط كارگران امكا‌ن‌پذیر بوده و در ساختما‌ن‌های با طبقات كم، نیاز به استفاده از جرثقیل را منتفی می‌نماید.‌به علت پیش ساخته بودن تیرچه و بلوك، نصب سقف بسیار سریع و آسان بوده و به كارگران متخصص كه برای قالب بندی و آرماتوربندی سقف‌های بتن آرمه استخدام می‌شوند، نیازی نیست.‌قالب بندی زیر سقف، تنها به شمع‌بندی و نصب چهار تراش در فواصل معین، جهت تأمین تكیه‌گاه‌های موقت تیرچه‌ها، محدود می‌شود.‌از نقطه نظر اجرایی، به‌كارگیری سقف‌های تیرچه و بلوک سرعت عمل بیشتری را موجب خواهد شد و به كارهای پرهزینه و وقت گیر كارگاهی نیازی نیست‌لزوم ممنوعیت استفاده از سقف‌های تیرچه و بلوک در ساختمان‌های بلند مرتبهسقف تیرچه و بلوک معمولی كه با استفاده از تیرچه و بلوک پیش ساخته اجراء می‌شود‌، یكی از انواع سقف‌های بتنی مرسوم در ایران بوده كه از حدود ۴۰ سال قبل رایج شده و همچنان با همان مشخصات چهل سال قبل اجرا می‌شود. این گونه سقف‌ها دارای معایب و مشكلات فنی و اجرایی زیادی مهستند كه شاید در ۴۰ سال قبل قابل اغماض و چشم پوشی بودند ولی در حال حاضر با توجه به بالا رفتن قیمت مصالح خصوصاً آهن آلات و افزایش قیمت زمین و همچنین تقاضا برای مسكن مقاوم دربرابر زلزله و همچنین رواج بلند مرتبه سازی قابل قبول نبوده ولی متاسفانه همچنان با وجود تمام معایب اجرا می‌شوند كه در زیر به برخی از معایب آن اشاره می‌شود.
    با توجه به اینكه بتن پاشنه تیرچه قبل از بتن سقف ریخته می‌شود عملاً بتن تیرچه دو تكه بوده و ما بین بتن پاشنه و بتن سقف‌، یك سطح جداكننده بوجود می‌آید كه باعث كاهش مقاومت و پایداری سقف می‌شود.‌با توجه به ضخامت ۴ سانتی بتن پاشنه تیرچه‌، كاور زیر میلگردها كمتر از یك سانتیمتر است و این مساله مقاومت تیرچه را در برابر آتش‌سوزی كاهش می‌دهد.‌عموماً بین طول تیرچه‌ای كه سفارش داده می‌شود و تیرچه‌ای كه به كارگاه آورده می‌شود اختلاف هست و خیلی دقتی در این رابطه وجود ندارد‌. و همین موضوع باعث می‌شود كه عموماً نشیمن تیرچه داخل تیر درست رعایت نشود و بعضاً خیلی كم باشد و در بخش انتهایی تیرچه‌، میلگردها بدون بتن می‌شوند و به مرور دچار پوسیدگی می‌شوند.‌موقع جا گذاشتن تیرچه در داخل تیر به خصوص اگر تیرچه دوبل باشه‌، تیرچه‌ها با خاموت‌ها تلاقی می‌كنند و ریتم خاموت‌ها به هم می‌ریزد‌‌.با توجه به وضعیت اجرا و باریك شدن مقطع تیرچه بدلیل قرار گرفتن لبه‌های بلوک روی تیرچه‌، جداً صلبیت دیافراگم دراین سقف زیر سوال می‌رود و در هنگام زلزله نیز مقاومت لازم را نخواهد داشت‌.‌بالا دادن تیرچه‌های سنگین بتنی به طبقات پرهزینه و خطرناک است و برای اكیپ‌های قالب بند نیز مشكلات زیادی اعماز سقوط و یا آسیب رسیدن به ستون فقرات بوجود می‌آورد‌.‌برای ایجاد خیز منفی در تیرچه‌، وقتی جك وسط دهانه را سفت میكنید. از ١ سانتیمتر به بالا دیگر نمی‌شود سفت كرد. چون دو سر تیرچه از داخل تیر بلند می‌شود و مجبورید رها كنید و خیز منفی لازم را ندهید كه این كار مساوی است با ترک در گچ و خاک زیر سقف. چیزی كه در گچ و خاک اغلب سقف‌ها قابل رویت است.‌امكان ویبره زدن بتن تیرچه‌ها به دلیل وجود خرپا و باریك شدن مقطع تیرچه وجود ندارد و آب بتن نیز سریعاً توسط بلوك‌های سیمانی جذب شده و كارائی خود را از دست می‌دهد‌، در نتیجه بتن تیرچه اغلب كرمو می‌شود ولی از آنجایی كه این عیب بزرگ مشهود نیست. متاسفانه نادیده گرفته شده و فقط در هنگام زلزله اثر خود را آشكار می‌كند.‌در هنگام زلزله بلوك‌های سیمانی خرد شده و به همراه گچ و خاک زیر سقف بر سر ساكنان فرو می‌ریزد.استفاده از بلوک‌های یونولیتی نیز در ساختمان‌های مسكونی از طرف مركز تحقیقات ساختمان به دلایل زیر توصیه نمی‌شود.
    ‌زیان‌های زیست محیطی پلی استایرین‌ها از سوی كارشناسان مربوطه تایید شده است زیرا یونولیت از تركیبات نفتی ساخته می‌شوند و به مرور به مونومرهای آزاد كه سرطانزا هستند تجزیه شده و در محیط پراكنده می‌شوند.‌در سقف تیرچه یونولیت فقط قسمت فوقانی یونولیت‌ها را با لایه‌ای از بتن پوشش می‌دهند ولی در قسمت زیرین فقط گچ و خاک می‌شود كه مقاومتی در برابر آتش نداشته و در هنگام آتش سوزی یونولیت سقف خیلی سریع شعله ور شده و خطر گسترش آتش سوزی در ساختمان به میزان بسیار زیادی افزایش می‌یابد زیرا قطعات ۲ متری یونولیت خیلی وقت‌ها در بین واحدها مشترک بوده و آتش سوزی را از یك واحد به واحد دیگر منتقل می‌كند‌.‌در صورت استفاده پلی استایرین كندسوز باز هم از مشتقات نفتی محسوب می‌شود كه خصوصیات حریق و ایجاد دود خطرناک و سمی ناشی از گرم شدن زیاد را در پی دارد و با توجه به اینكه تاییدی بر ضد آتش بودن این ماده شیمیایی وجود ندارد و به دلیل وجود تركیبات و مشتقات نفتی‌، پس از اشتعال زایی‌، گازی سمی و غلیظ به نام سیانید هیدروژن تولید می‌كند كه این گاز با یك بار دم و بازدم‌، منجر به فلج شدن ماهیچه‌های بدن و خفگی می‌شود.به علت جمع شدگی یونولیت‌، به مرور زمان سفیدكاری سقف ترک بر می‌دارد‌.‌استفاده از روش تركیبی (بلوک ۱۰ سانتی سیمانی و یونولیت ۲۰ سانتی) هم انتخاب مناسبی نیست زیرا اگر چه خطر آتش سوزی كمتر می‌شود اما از آنجایی كه مجموع قیمت بلوك‌های تركیبی بالا و كاهش وزن آن پایین است از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.‌از همه مهمتر اینكه بلوك‌های سقفی اعم از سیمانی و یا یونولیتی از مواد معدنی و نفتی كه سرمایه ملی است تهیه شده و مدفون ساختن آن در سقف با توجه به امكان حذف آن‌، هدر دادن سرمایه ملی محسوب می‌شود‌.

    چاپ ایمیل

    انواع آجرهای ساختمانی


    آجر به عنوان یکی از مصالح ساختمانی از دیرباز مورد استفاده بوده است و قدیمی‌ترین مصالح ساخته‌ی دست بشر به شمار می‌آید. مصرف آجر به عنوان مصالح ساختمانی در ایران سابقه باستانی دارد. آجرهای رسی اولین و فراوان ترین آجر به عنوان یکی از مصالح ساختمانی از دیرباز مورد استفاده بوده است و قدیمی‌ترین مصالح ساخته‌ی دست بشر به شمار می‌آید. مصرف آجر به عنوان مصالح ساختمانی در ایران سابقه باستانی دارد. آجرهای رسی اولین و فراوان ترین آنها است و قدمتی چند هزار ساله دارد. ابعاد آجر به گونه‌ای است که به راحتی در یکدیگر قفل و بست شده است. این ویژگی‌ها باعث شده که این مصالح به منظور اجرای دهانه‌های وسیع به صورت قوس، طاق و گنبد، oa6q9y1kpwt4z3vul2bgfsm85irdhxecn7jکارایی منحصر به فردی داشته باشد.

    انواع آجرانواع آجرآجرهایی که امروزه اکثراً در ایران برای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند‌ شامل آجر ماشینی، آجر ماشینی توپر، آجر ماشینی سوراخدار، آجر سفالی مجوف هستند. آجرها از نظر مقاومت و شکل ظاهری متفاوت بوده و بسته به مورد استفاده با ابعاد گوناگون تهیه می‌شود. جهت تهیه خامه آجرهای ماشینی از دستگاه‌های قالب زنی خودکار استفاده می‌شود. و بدین علت می‌توان ابعاد آنها را مطابق دلخواه تغییر داد. چنانچه در یک مورد خاص نیاز به آجر سفالی یا ماشینی به ایعاد دیگری (غیر از آنچه که نشان داده شده) باشد، خریداران می‌توانند با توافق قبلی محصولات مورد نظر خود را به کارخانجات آجرسازی سفارش دهند. آجر بر اساس نوعی از طبقه بندی به چندین دسته تقسیم می‌شود.
    آجر فشاری آجر ماشینیآجر سفالیآجر لعابیآجر نسوزآجر ماسه آهکیآجر جوشآجر فشاریدلیل نامگذاری این نوع آجر اینست که در ابتدا، خشت آن با دست زده می‌شد و با فشار دستی کارگران خشت زن گوشه‌های قالب به وسیله گل مخصوص پر می‌گردید. این نوع آجر معمولاً در سفت کاری و زیرکاری ساختمان به کار می‌رود و به روش دستی تهیه می‌شود (آجر گری). این نوع آجر برای تمامی کارهای ساختمانی مانند کرسی چینی، گره‌چینی، طاق ضربی، دیوارهای حمال و تیغه چینی مناسب است.
    در حال حاضر صنعت ساختمان در ایران به مقدار وسیعی از آجرهای فشاری استفاده می‌نمایند. و این آجرها‌ اغلب با دست قالب زده و در کوره ‌های محلی پخته می‌شوند لذا ابعاد آنها با توجه به تجارب زیادی که در طی زمان‌های طولانی به دست آمده در حد ۵/۵×۱۰×۲۲ تثبیت شده است. موقعیت آجر فشاری در ایران صنعت آجر ماشینی را مجبور کرده‌ که ابعاد آجر ماشینی نزدیک ابعاد آجر فشاری باشد و به همین علت آجرهای ماشینی فعلی در ایران دارای ابعاد ۵/۵×۱۰×۲۲ است‌. هر گونه تغییر اساسی در ابعاد آجرهای ماشینی منوط به تجدید نظر در ابعاد آجر فشاری است لذا مادامی که آجر فشاری نقش اساسی خود را در صنعت ساختمان خفظ نماید ابعاد آجر ماشینی تابع ابعاد آجر فشاری خواهد بود.
    آجر ماشینی‌آجر ماشینی یا آجر سوراخ‌دار که بر روی سطح بزرگتر آن ۸ یا ۱۰ سوراخ به قطر ۱/۵ تا ۲ سانتیمتر وجود دارد. این آجرها در بازار ایران به آجرهای هشت یا ده سوراخه ماشینی معروف است. در استاندارد شماره ۷ مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران این سوراخ‌ها باید تمام ضخامت آجر را طی نموده و سطح مقطع مجموع سوراخ‌ها نباید بیشتر از ۲۵ درصد سطح بزرگ‌تر آجر باشد. همچنین فاصله سوراخ‌ها از لبه آجر و همچنین فاصله سوراخ‌ها از یکدیگر در هر بعد آجر نباید کمتر از ۳۰ درصد طول همان بعد باشد. علت وجود این سوراخ‌ها این است که، در هنگام دیوارچینی ملات به طور عمودی نیز در آجر نفوذ کرده و باعث استحکام بیشتر دیوار شود. در ساخت دیوارهای حمال به دلیل اینکه می‌توان به وسیله سوراخ‌های موجود در سطح آجر آنرا با میلگرد، مسلح کرد از این نوع آجر استفاده می‌شود. دیوار آجری مسلح برای مقابله با نیروی زلزله ساخته می‌شود.
    جنس این نوع آجرها نسبت به آجرهای فشاری بسیار ترد و شکننده بوده و خاصیت مکندگی آن نسبت به آجر فشاری کمتر است. این آجرها به علت ترد بودن قابل تیشه‌داری نیستند و همچنین به‌دلیل اینکه خاصیت مکندگی زیادی ندارند و نمی‌توانند به خوبی به ملات بچسبند در طاق ضربی استفاده نمی‌شوند. ابعاد این نوع آجر ۵/۵×۱۱×۲۲ سانتیمتر است. اضلاع این نوع آجر گونیاتر بوده و دارای سطوح صافتری نسبت به آجرهای فشاری هستند.
    آجر سفالیاین دسته از آجرها از نظر ساخت، شکل، رنگ و مشخصات فنی در نهایت دقت تهیه‌ می‌شوند و بسته به شکل آنها در نقاط  مختلف ساختمان استفاده می‌شوند. به علت جذب کم آب در آجرهای سفالی، به منظور چسبندگی مناسب با ملات، انواع سوراخ‌دار آنها را مورد استفاده قرار می‌دهند. از دیگر خواص آنها سبکی است که باعث بالا رفتن سرعت اجرا می‌شود. در عمل به آجرهای سفالی بلوک سفالی نیز گفته می‌شود. بلوک‌های سفالی خود به دو دسته دیواری و سقفی تقسیم می‌شوند. بلوک های سفالی معمولاً دارای پاشنه‌ای به اندازه ۴ یا ۵ سانتیمتر هستند که با استفاده از این پاشنه‌ها می‌توان به راحتی آنها را مابین تیرچه های پیش ساخته قرار داد. بلوک‌های سفالی دیواری دارای ضخامت ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ هستند. البته برخی از کارخانه ها ابعاد مخصوص به خود را داشته و همه ابعاد ذکر شده را تولید نمی‌کنند. بلوک‌های سفالی دیواری، معمولاً دارای عرض و طول ۲۰ سانتیمتری هستند.
    آجر لعابیآجر لعابی و هنر لعاب کاری از دیرباز در معماری ایرانی متداول بوده است. از مزایای لعاب افزایش مقاومت در برابر عوامل فرسایشی و هوازدگی است، بافت صاف و صیقلی آن مانع از نفوذ آب به درون آجر می‌شود و در نتیجه آجر در برابر عوامل شیمیایی پایدارتر می‌شود.
    زمان لعاب کاری آجرها معمولاً در انتهای مرحله‌ی خشک کردن است.  بدین صورت است که پوششی از ترکیب مواد معدنی روی یک یا چند سطح آجر پاشیده می‌شود. لعاب حل‌ و در یک دمای مشخص در آجر نفوذ می‌کند. پس از پختن، حاصل کار یک پوشش صیقلی است. انتخاب مواد اولیه در تولید آجر لعاب‌دار اهمیت زیادی دارد. درصورت به صورت مناسب انتخاب نشود و ضریب انبساط و انقباض آن با آجر متفاوت باشد، لعاب ساخته شده با آن به سرعت ترک بر می‌دارد.
    آجر نسوزمواد اولیه و روند تولید آجر نسوز برحسب محل مصرف، حرارت کوره، محیط شیمیایی، فشار، سایش و تغییرات درجه دما متغیر است و با حداقل مواد گداز آور تهیه می‌شود. در واقع از انواع خاک‌های نسوز تهیه می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این نوع آجرها به نوشته آجر نسوز مراجعه نمایید.
    آجر نسوز نما فقط برای نمای خارجی ساختمان نیست، بلکه در فضاهای داخلی و مرطوب مانند حمام و آشپزخانه و حتی  کف نیز قابل استفاده است.
    آجر ماسه آهکیپایه‌ مواد تشکیل دهنده‌ی آنها از سیلیکات کلسیم است. این نوع آجر ساخته شده از ترکیب آهک و ماسه سیلیسی است و در شرایط فشار و بخار شکل می‌گیرند. این آجرها نباید در محیط‌های اسیدی یا نمک‌های قوی قرار بگیرند. در هنگام خشک شدن منقبض می‌شوند و به علت جذب آب بیشتر نسبت به سایر آجرها در پی سازی و کرسی چینی توصیه نمی‌شود.
    آجر جوشآجر ج.ش را با خاکی که در گرمای بیش از هزار درجه خمیری نشود می‌پزند و آن را بیشتر در کوره نگه می‌دارند تا دانه‌های خاک کمی عرق کرده و به هم بچسبند و آجر یک تکه شود. برای آنکه آجر کم عرق کند، به آن گداز آور می‌زنند، که معمولاً اکسید آهن است. اکسید آهن گذشته از اینکه گدازآور است، رنگ آجر جوشی را سرخ تا سیاه می‌کند. رنگ بهی آجر جوش از کم بودن اکسید آهن و فراوانی آهک و باز‌ها در آن است. این آجر باید سخت باشد، لاشه نشود، ترد نباشد، ترک نداشته باشد، در برابر ضربه پایداری کند و لب پر نشود، کم ساییده شود، زبر باشد، و جای ساییده شده آن نیز زبر بماند، سطح شکسته شده آن شیشه‌ای نبوده، دانه‌دانه و پر باشد، در برابر یخبندان و مواد شیمیایی پایدار باشد. تاب فشاری آجر جوش نباید از ۳۵N/mm2 کمتر باشد. حداکثر درصد جذب آب آجر جوشی ساختمانی ۶٪  و آجر جوشی فرش کف ۴% است. وزن ویژه آجر جوش باید بیش از ۱۹۰۰ کیلوگرم در متر مکعب باشد. آجر جوشی که به کار فرش کردن کف سواره رو و پیاده‌رو می‌رود، باید تاب ضربه پذیری بالایی داشته باشد. خیلی کم ساییده شود، زبر بوده و پس از سایش زبر بماند. آجر جوش برای پوشش دیواره تونل‌ها و گنداب روها نیز به کار می‌رود.‌
    انواع آجرها از نظر نوع مصرفآجر معمولی :آجرهائی هستند که برای کارهای عمومی ساختمان مناسب هستند و به روش دستی یا ماشینی تولید می شوند.
    آجرنما :بطریق خاصی ساخته می شود تا هنگام مصرف بدون نیاز به اندودکاری یا روکش های دیگر خود، دارای ظاهر مناسبی باشد، این نوع آجر هم می تواند به روش دستی (قزاقی) یا ماشینی تولید شود.
    آجر مهندسی مرغوب :این آجر دارای جسمی متراکم، پر قدرت و نیمه شیشه ای است و عمدتاً در سازه هایی با قدرت تحمل بار زیاد بکار برده می شود. این آجر منحصراً به روش ماشینی تولید می شود.
    انواع آجرها از نظر کیفیتآجر با کیفیت مناسب برای مصارف داخلی (توکار)این آجر برای مصارف معمولی در داخل ساختمان بکار می رود.
    آجر با کیفیت معمولی:این نوع آجرها دارای دوامی کمتر از آجرهای با کیفیت ویژه ولیکن معمولاً در نماهای خارجی ساختمان دوام کافی را خواهد داشت.
    آجر با کیفیت ویژه :این نوع آجر در شرایط سخت و ویژه کاربرد دارد. مناطقی که از آب اشباع شده یا یخ زدگی ممکن است رخ دهد نظیر دیوارهای حائل، کانال های فاضلاب، فرش
    پیاده روها و …
    انواع آجرها از نظر شکلآجر توپرکه در آن حجم سوراخ ها از ۲۵ درصد حجم آجر (یا در حالت آجرهای پرسی، حجم فرورفتگی از ۲۰ درصد آجر) تجاوز نمی‌کند. در این نوع آجر، سوراخ ها کاملاً یا از
    میان آجر عبور می‌کنند.
    آجر سوراخ دارآجری است که در آن حجم سوراخ هائیکه از میان آجر می گذرد، از ۲۵ درصد حجم آجر بیشتر باشد.
    آجر توخالیآجری است که در آن حجم سوراخ هائیکه از میان آجر عبور می کنند از ۲۵ درصد حجم آن بیشتر است و هیچگونه محدودیتی در ابعاد سوراخ ها وجود ندارد.
    آجر متخلخلدر این آجر حجم منافذ (سوراخ های بسته شده در یک انتها) بیش از ۲۰ درصد حجم آجر است.
    نکته مورد توجه این است که آجرهای متخلخل معمولاً با روش های پرسی تولید می‌شوند و آجرهای سوراخ دار و توخالی با استفاده از روش دکسترودر (برون رونده) ساخته می‌شوند.
    آجر با شکل مخصوصآجری است که دارای شکل هندسی بغیر از مکعب مستطیل معمولی است.
    انواع آجر از لحاظ رنگاگر از آجر در نماچینی استفاده شود، رنگ آن اهمیت پیدا می‌کند. برای استفاده در نماچینی، آجرهایی به رنگ‌های زرد کمرنگ که به آن آجر سفید می‌گویند و زرد پررنگ که به آن آجر بهی می‌گویند و همچنین آجرهایی به رنگ قرمز روشن یا قرمز سیر در بازار وجود دارند. در حدود سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۰ یک نوع آجر ابلق به رنگ‌های قرمز و زرد بنام آجر بهمنی به بازار عرضه می‌شد که بوسیله کوره آجرپزی به همین نام تهیه می‌شد.
    ضخامت آجرهای مورد استفاده در نما ممکن است ۴،۳ یا ۵ سانتیمتر باشد ولی دو بعد دیگر این آجرها مانند آجرهای فشاری یا ماشینی است.
    علت رنگی بودن این آجرها مربوط به طریقه چیدن آجر در کوره و نحوه آتش دادن به آن است. کنترل سطوحی که با آتش در تماس مستقیم است نیز در رنگ آجر موثر است. از طرفی رنگ آجر مربوط به اکسید فلزاتی مانند اکسیدهای مختلف آهن است که در مواد اولیه آجر وجود دارد. برای تهیه مصالح اولیه و همچنین مراحل خشت‌زنی و خشت‌خشک‌کنی آجرهای رنگی، دقت و هزینه بیشتری به عمل می‌آید. به همین دلیل این آجرها گران تر از دیگر انواع آن هستند.
    ‌آجرهای قدیمیاین نوع آجرها در قطعات بزرگ تولید می‌شده‌اند و علی رغم تهیه به روش دستی از کیفیت مناسبی برخوردار بوده‌اند.
    آجر نظامی: این نوع آجر به اندازه ی چهار آجر معمولی (۵×۵۰×۵۰) بوده‌اند و همانطوری که از اسم آنها مشخص است، در کف سالن‌های سرباز خانه‌ها در گذشته استفاده می‌شده است.آجر ختایی: با ابعاد ۵×۲۵×۲۵ در ساختمان‌های قدیمی در فرش کف حیاط و … کاربرد داشته است.آجر تخت (چهارگوش ایرانی): بزرگتر از آجر نظامی است که بطور عمده برای فرش کردن کف بکار برده شده است.آجر شکری: آجر پخته که به دلیل استفاده فراوان در آب انبارها به آن آب انباری نیز می‌گفتند. این آجر کاملا پخته و رنگش شیر و شکری است.انواع آجر تزئینیآجر واکوب و آبمالبرای ساختن آجرهای صاف جهت کار در نما، خشت بیرون آمده از قالب را با ابزاری چوبی مانند ماله، واکوب می‌کردند سپس با دستی آغشته به آب رویهٔ آن را صاف می‌کردند. آجر ریشه دار نوعی آجر واکوب است. نمونه قدیمی این شیوه، در آجرهای نمای گنبد قابوس دیده می‌شود.
    آجر پیش بربا توجه به طرح و نقشه تهیه شده و در اندازه‌های مشخص، در محل نزدیک به کار، خشت نیمه خشک را با سیم یا چاقو به شکل مورد نظر برش داده و بعد از خشک شدن کامل، به کوره می‌بردند. آجرهای پیش بر از نظر سطح در دو نوع ساده و نقش دار هستند. این آجرها در دو دسته آجر و آجر سفال تهیه می‌شوند.
    آجر مهریآجر مهری آجری است که روی آن نقش برجسته یا فرو رفته‌ای ایجاد شده است. نقش اندازی روی آجر چه به صورت برجسته و چه فرورفته عمدتاً به کمک قالب انجام می‌شده است. آجرهای سفال نقش دار، از قرن چهارم در آثار سیراف دیده شده است. این آجرها از نظر شکل متنوع بوده و به صورت‌های لوزی، بادامی، ستاره‌ای شکل و چلیپا ساخته می‌شوند. از مسجد جامع گناباد در دوران سلجوقی، آجرهای نقش برجسته و مشبک با نقش‌های هندسی در شکل‌های مربع و مستطیل بدست آمده است. در رصدخانه مراغه نیز دو قطعه آجر مستطیل شکل با طرح گیاهی در مایه اسلیمی به دست آمده است. این دو قطعه در کنار هم طرح یک قوس محراب گونه را می‌سازند. تا پیش از پیدا شدن این مورد، نقش برجسته در هنر آجرسازی ایران نا شناخته است و تمامی نقش‌ها به صورت فرورفته است.
    آجر تراشدر ایران قطعه‌های گوناگون پاره آجر از کوچکترین اندازه تا بزرگترین اندازه که نزدیک به یک آجر کامل است، کاربرد فراوان داشته است. آجرتراشان در پای کار، قطعه‌های گوناگون پاره آجر را با تیشه آماده می‌کردند. این کار از دوران سلجوقی آغاز شده و در دوره صفویه به تکامل رسیده است. در گذشته، کار تراش آجر بر روی آجرهای چهارگوش صورت می‌گرفت؛ ولی از زمان استفاده از آجرهای مستطیل قزاقی، به طور عمده کار تراش بر روی آجرهای قزاقی انجام می‌گیرد و کمتر نمونه‌ای از کاربرد آجرهای چهار گوش تراش، دیده شده است.
    آجرهای تزئینی قالبی و تراشاین گونه آجرها که در اندازه‌ها و شکل‌های مختلف هندسی و غیر هندسی به کار رفته‌اند، خاص دوران قاجار هستند. این آجرها در در نما و بخش‌های مختلف چون پایه ستون‌ها، سر ستون‌ها، حاشیه‌ها و … کاربرد داشته‌اند. این آجرها هم به صورت نقش دار و هم به صورت بدون نقش تهیه شده‌اند. در دوران قاجار این آجرها را با واکوب کردن در قالب، با شکل‌های مختلف می‌ساختند و سپس زائده‌های آن را با تیشه داری به گونهٔ آجر تراش حذف می‌کردند. گونه‌های مختلفی از این آجرها وجود داشته که هریک با توجه به طرح بنا در محل معینی به کاربرده شده است.
    آجر آبسابآجر آبساب آجری است که پس از تراش آن در آب می‌خیسانند و کناره آن را به وسیلهٔ ماسهٔ بادی یا گَرد آجر و … می‌سابیدند. این روش به نما جلوه می‌دهد ولی توان آجر را از بین می‌برد. رونق این شیوه بیشتر مربوط به دوران صفویه به بعد است. نمونهٔ این نوع آجرها در گنبد سلطانیه استفاده شده است.

    چاپ ایمیل